Jak se stát astronomem: 6 tipů pro budoucí astronomy

Vždy vás fascinovaly planety, černé díry a meteory? Pokud ano, měli byste prozkoumat možnosti práce v oblasti astronomie. Ať už se vaše zájmy týkají práce v místní laboratoři nebo práce po boku předních národních astronomů v NASA, budete muset udělat několik klíčových kroků, abyste se stali astronomem.

Co je astronom?

Astronomové používají fyziku, matematiku a přístrojové vybavení ke studiu vesmíru, aby pomohli lidstvu lépe porozumět všemu od černých děr po planetární systémy. Astronomové obvykle pracují ve velkých týmech vědců, kteří pracují buď v kanceláři nebo na observatoři, aby shromáždili, zaznamenali a zveřejnili svá zjištění. Většina astronomů si vybere oblast specializace – často se zaměří na planetární fyziku, kvantovou mechaniku, nebeská tělesa, hvězdné jevy, historii a budoucnost vesmíru nebo Slunce.

Co dělá astronom?

Typický astronom může mít širokou škálu povinností:

  • Vypracujte hypotézy . Astronomové pomáhají lidstvu dozvědět se více o vesmíru, což znamená, že potřebují vyvinout nové vědecké teorie k testování a dokazování (nebo vyvracení).
  • Napište návrhy výzkumu . Zatímco mnoho astronomických laboratoří dostává finanční prostředky od federální vlády, většina týmů astronomů nemá finance na to, aby jednoduše zkoumala své zájmy. Místo toho musí poté, co rozvinou své hypotézy, sestavit podrobné návrhy výzkumu, aby své výzkumné cíle předložili svému vedení k financování.
  • Shromažďujte a analyzujte data . Většina astronomů tráví čas shromažďováním dat – nejčastěji provozováním dalekohledů, používáním výkonných kamer nebo vývojem a testováním složitých modelů pomocí počítačového softwaru – a poté identifikací trendů v těchto datech, aby mohli vyvodit vědecké závěry.
  • Publikovat výzkumné práce . Poté, co astronom důsledně otestuje hypotézu, sestaví podrobný výzkumný dokument, který nastíní jejich postup a závěry, aby každý mohl lépe porozumět jejich předmětu.
  • Prezentujte své poznatky . Mnoho astronomů cestuje po různých astronomických konferencích, aby prezentovali své poznatky dalším vědcům a široké veřejnosti.

Jakou sadu dovedností potřebujete, abyste se stali astronomem?

Stát se astronomem vyžaduje rozsáhlé vzdělání a specifické dovednosti, včetně:

  • PhD v astronomii . Astronomie je komplexní obor, který kombinuje fyziku a matematiku ve výpočtech na vysoké úrovni, takže budete potřebovat hodně vzdělání, abyste byli konkurenceschopní. Většina astronomů má bakalářský a postgraduální titul ve vědeckém oboru (jako je fyzika, astronomie, astrofyzika nebo matematika) a pokračuje ve svém vzdělávání získáním PhD v astronomii.
  • Pracovní nebo výzkumné zkušenosti . Většina astronomických laboratoří jsou vysoce konkurenční pracoviště, což znamená, že je obtížné získat práci i s náležitými požadavky na vzdělání. Chcete-li, abyste byli žádanějším kandidátem, získejte relevantní pracovní zkušenosti buď během nebo mezi jednotlivými tituly – ať už stáží v laboratoři nebo prací na výzkumných projektech s profesory.
  • Schopnost syntetizovat data . Astronomové pracují s obrovským množstvím dat, analyzují je a destilují je do identifikovatelných trendů a vzorců, které buď potvrzují, nebo vyvracejí jejich hypotézy. Chcete-li být skvělým astronomem, musíte být schopni syntetizovat význam z velkého množství dat, často pomocí počítačového softwaru a vlastního řešení problémů, které vám pomohou čísla.
  • Nenasytná zvědavost . Nejlepší astronomové se neřídí konkrétní sadou instrukcí, aby se dozvěděli více o vesmíru – kladou otázky a poté shromažďují data, aby na tyto otázky odpověděli. Pokud chcete být astronomem, musíte být velmi zvědaví na vesmír, abyste měli kapacitu a chuť klást otázky jiným lidem, které ne.

Jak se stát astronomem

Jste připraveni vydat se na cestu k astronomické pozici? Zde jsou kroky:

1. Absolvujte hodiny související s astronomií na střední škole . Pokud jste na střední škole a uvažujete o kariéře v astronomii, není příliš brzy začít. Můžete si vzít pár lekcí a uvidíte, jestli se vám to bude líbit. Podívejte se do svého středoškolského katalogu na kurzy astronomie nebo kurzy fyziky, informatiky nebo matematiky na vysoké úrovni a vyzkoušejte několik, abyste zjistili, co vás nejvíce zajímá.

2. Získejte bakalářský titul ve vědeckém oboru . Prvním krokem k tomu, abyste se stali astronomem, je získat alespoň bakalářský titul v oboru souvisejícím s vědou – obvykle astronomií, fyzikou, matematikou nebo dokonce informatikou. Mnoho doktorandských programů přijme uchazeče pouze s bakalářským titulem, zatímco jiné vyžadují bakalářský i magisterský titul – proveďte průzkum, abyste se rozhodli, jaké doktorské programy byste chtěli absolvovat. Snažte se být ve svém studijním cíli všestranní a absolvujte širokou škálu kurzů, včetně humanitních, přírodních a společenských věd. Absolvování různých kurzů vám také pomůže zjistit, jakým oblastem astronomie se chcete věnovat (černé díry, hvězdy, sluneční soustavy nebo planety atd.).

3. Seznamte se s dalšími začínajícími astronomy . Připojení k místní astronomické společnosti nebo Americké astronomické společnosti (pokud jste ve Spojených státech) vám také pomůže vytvořit síť s dalšími začínajícími astronomy. Podpora těchto vztahů může vést k budoucím pracovním vyhlídkám.

4. Získejte doktorát z astronomie . Poté, co získáte správné tituly, budete potřebovat přijetí do doktorského programu pro doktorát z astronomie.

5. Získejte postdoktorandské výzkumné místo nebo stipendium . Jakmile jste absolventem astronomie, můžete se začít ucházet o pozice astronomů – ale většina laboratoří bude chtít nejprve vidět nějaké relevantní pracovní zkušenosti ve vašem životopise. Pokud se chcete v soutěži zdokonalit, vyhledejte postdoktorandské výzkumné pozice nebo stipendia, která vám mohou ukázat, co to znamená pracovat jako profesionální astronom.

6. Přihlaste se na pozice astronomů . S astronomickým vzděláním a odpovídajícími pracovními zkušenostmi se můžete začít ucházet o práci astronoma, ať už v kanceláři, laboratoři, vesmírné agentuře nebo observatoři.