Poznejte 3 příčiny odlesňování

Když jsou živé stromy odstraněny ze zalesněné oblasti a nejsou nahrazeny jinými stromy, výsledkem je odlesňování.

Co je odlesňování?

Odlesňování je proces, při kterém jsou zabíjeny háje živých stromů a půda je přeměněna na nelesní využití. Termín odlesňování popisuje ničení lesů způsobené člověkem. Lidské aktivity vedou k odlesňování téměř na všech kontinentech Země, zejména v Asii, Jižní Americe a Severní Americe. Odlesňování je zvláště destruktivní v tropických deštných pralesích, jako je brazilský amazonský deštný prales a mnoho tropických pralesů v celé jihovýchodní Asii.

Co způsobuje odlesňování?

Příčiny odlesňování se region od regionu liší.

  • Chov dobytka : V Latinské Americe majitelé půdy často vyklízejí lesy pro chov dobytka. Tyto dobytčí farmy produkují maso i mléčné výrobky, ale rozsáhlé odlesňování spojené s emisemi skleníkových plynů z dobytka se staly hlavními přispěvateli atmosférického oxidu uhličitého.
  • Zemědělství : Tropické odlesňování v jihovýchodní Asii se často vyskytuje jako forma zemědělské expanze. Zemědělci nahrazují přirozený lesní porost komerčně cennými rostlinnými druhy. Obzvláště běžné jsou palmové plantáže, které produkují palmový olej, klíčový produkt v globálním potravinovém řetězci.
  • Těžba dřeva : Ve Spojených státech, Kanadě a západní Evropě je hlavním motorem odlesňování touha po lesních produktech, zejména prostřednictvím papírenského průmyslu. Spotřební výrobky od fotografického papíru po toaletní papír pocházejí ze stromů, stejně jako řezivo používané na stavbu konstrukcí, nábytku a hraček. V Asii i Africe přispěla k degradaci lesů i nezákonná těžba vzácných produktů z tropického dřeva, jako je růžové dřevo a mahagon.

3 Dopady odlesňování na životní prostředí

Přeměna lesní půdy na dřevo, zemědělství, těžbu a rozvoj pomohla přizpůsobit se růstu světové populace, ale zvyšuje globální změnu klimatu a může dokonce vést k porušování lidských práv. Mezi škodlivé účinky odlesňování patří:

1. Zvýšené emise skleníkových plynů: Stromy absorbují obrovské množství oxidu uhličitého a hrají tak zásadní roli při udržování globálních teplot v pořádku. Současná rychlost odlesňování přispěla k rychlému nárůstu oxidu uhličitého, který se vrací zpět do atmosféry.

2. Vymírání zvířat a rostlin : Jak mizí lesní ekosystémy, klesá s nimi i světová suchozemská biodiverzita. Mnoho suchozemských živočichů a rostlinných druhů může žít pouze v lesích a degradace lesní půdy je jedním z hlavních důvodů úbytku některých druhů.

3. Narušení koloběhu vody : Většina světového povrchu je voda, ale pouze malé procento této vody je pitná sladká voda. Rychlost současného odlesňování narušila koloběh vody odstraněním stromů z procesu; stromy obvykle absorbují podzemní vodu ze svých kořenů, což jí umožňuje odpařit se do atmosféry a spadnout jinam jako déšť. S rostoucím odlesňováním se stává sladká voda méně dostatečná.

3 způsoby, jak omezit odlesňování

Vlády, podniky a jednotlivci všichni hrají v boji proti odlesňování svou roli. Některé způsoby, jak mohou jednotlivci problém vyřešit, zahrnují:

1. Používejte méně papírových výrobků : Mějte na paměti svou spotřebu papíru – od papírových ručníků přes ubrousky až po toaletní papír a další. Zvažte nákup produktů z recyklovaného papíru nebo produktů vyrobených z alternativních zdrojů, jako je bambus nebo konopí.

2. Jezte méně masa : Globální poptávka po mase, zejména hovězím, zrychlila míru odlesňování, a to i v domorodých územích Jižní Ameriky, kde farmáři zabrali kmenové půdy.

3. Zaměřte se na udržitelnost : Staňte se chytrým nakupujícím a dávejte pozor, abyste nekupovali produkty z regionů, kde převládá odlesňování. Vyhněte se nákupu palmového oleje, který by mohl velmi pravděpodobně pocházet z odlesněné části Malajsie nebo Thajska.