Které chorvatské speciality rozhodně stojí za ochutnávku?

Chorvatsko je nejen země moře a dovolenkových aktivit, ale také skvělé kuchyně, díky které se dovolená levně stává opravdovým zážitkem. Chorvatsko představuje velmi oblíbený cíl pro gastroturisty. Co tedy rozhodně ochutnat?

Mořské plody a ryby

Tyto suroviny představují základ pro chorvatskou kuchyni. Čerstvé ryby se připravují několika různými způsoby – na roštu, vařením nebo dušením jako guláš. Velmi oblíbenou úpravu představuje rošt. Vaření se zase až tak velké oblibě netěší. Každý návštěvník chce v Chorvatsku ochutnat nějaké ty mořské plody. Oblibě se těší ústřice, sépie, olihně, chobotnice, humři či langusty. Tyto plody moře se upravují různými způsoby. Pokrmy z nich připravované jsou však trochu ve vyšší cenové skupině.

Maso a zelenina

Maso je častou surovinou každého jídelníčku. Populární je především maso jehněčí. To se upravuje pečením společně s česnekem a rozmarýnem. Oblibě se těší i divočák nebo vysoká zvěř. Maso je doplňováno velkým množstvím příloh, především v podobě různě upravované zeleniny. Jedná se především o mrkev, hrách, papriky, rajčata, brokolici nebo fazolky. Samozřejmostí jsou saláty, které jsou zakápnuté olivovým olejem a vinným octem. Brambory a rýže se servírují méně často.

Na návštěvu do konob

Skutečné chorvatské speciality se podávají v menších stylových restauracích, které se nazývají konoby. Tady můžete ochutnat pravé chorvatské pokrmy. Klasické restaurace se totiž uzpůsobují evropskému stylu. Oblibě se těší pršut – uzená vepřová šunka, nebo ovčí sýr, který se vyrábí na ostrově Pag. Luxus pak představují lanýži, kteří se sbírají v průběhu září na Istrii. Upravují se restováním a servírují se s kozím sýrem nebo se zapékají do lasagní.

Zajistěte si ubytování chorvatsko a vydejte se po stopách gastronomických specialit. Různé možnost ubytování nabízí cestovní portál ubytovanivchorvatsku.cz.